Rozhodl jsem se sepsat podrobný návod na to jak míchat liquidy. Rozhodně se nebudu zabývat věcmi typu kolik kapek čeho, nebo předmíchanými aromaty, protože to považuji za způsob podřadnější. Toto sice vyžaduje hodně práce a času, ale výsledek stojí za to.
V prvním díle se dozvíte, jaké věci k tomu potřebujete.
PG a VG – nejlépe v farmaceutické kvalitě. Pro naší potřebu poslouží http://www.fichema.cz/. Je dobré si na ně koupit někde v domácích potřebách prázdné flašky na dochucovadla, hodí se při dávkování do lahviček s užším hrdlem a nemusíte mít na stole několikalitrové nádoby.
Předmíchaných bází bych si nevšímal. Buď nemají tak dobrou kvalitu, nebo mohou být staré, špatně chutnající a hlavně jsou drahé.
Nikotin – Shánění kvalitního nikotinu v ČR je obtížné a vyplatí se objednávat ze zahraničí nejlépe v koncentraci 100mg/ml a v PG. V PG se lépe dávkuje a nevytváří se v něm místa, kde je koncentrace nikotinu vyšší jako u VG, takže odpadá náročné protřepávání. Nikotin by se měl přechovávat v temnu a s co nejmenším přístupem k vzduchu, aby co nejpomaleji degradoval. Čim více se bude nádoba otevírat, tim bude degradace rychlejší, proto se hodí mít na míchání pouze menší množství a zbytek skladovat třeba v lednici.
Lahvičky – Jako nádobu na liquid lze použít plastové a skleněné. Sklo je lepší, protože neuvolňuje nežádoucí látky například při zahřívání. Pokud seženete s jantarovým nebo jiným zabarvením, ochrání to váš liquid i před světlem.
Samolepky – Nemusíte mít zrovna profesionálně graficky zpracované nálepky. Hodí se svoje vzorky pořádně popisovat, ulehčí to práci. Měli byste minimálně uvádět název vzorku, poměr VG/PG, množství nikotinu a datum namíchání.
Stříkačky, kapátka – Lze sehnat velice levně a proto si jich pořiďte hodně. Ulehčuje to dávkování příchutí, pokud se třeba rozhodnete nakoupit příchutě ve velkém, nebo vás nebaví čekat na to až si kapátko na lahvičce ukápne. Na každou přísadu by se měly používat zvlášť kvuli kontaminaci.
Váha – jestli to myslíte s mícháním vážně, investujte do váhy. Výhodou je, že pomocí váhy namícháte váš např 100ml liquid během dvou minut, nebo přesně namícháte opravdu malé vzorky a neplýtváte. Váha by měla mít funkci Tare (odečtení váhy nádoby, po každé jednotlivé příchuti se nuluje), rozlišení na setiny gramu, nastavení automatického vypnutí (alespoň 10s) a registraci změny váhy už od nízkých hodnot (nejlépe 0,01).
Příchutě – Doporučuji používat TFA/TPA, FA, INW, CAP, FW. Bývají konzistentní, kvalitní a dostupné. Pokud nelze nějakou sehnat v ČR, existuje mnoho evropských obchodů, které dodávají i velká balení. Například https://www.chefsvapour.co.uk s dodáním cca týden až dva. Když nakupujete v zahraničí, vždy si zjistěte slevové kupony, pak vás cena vyjde mnohem lépe.
Míchačky – Ideální by bylo sehnat magnetickou míchačku s ohřevem, ale ceny se pohybují dost jinde, než si většina z nás může dovolit a proto stačí i kuchyňské šlehátko. Urychlí se tím homogenizace a výrazně zkrátí čas vyzrání. Osobně používám jen ruku.
Poznámky – Jedna z nejdůležitějších věcí. Poznámkový blok se všemi postřehy, párováním, recepty,.. Je opravdu důležité si všechno poznamenávat, bude se to v budoucnu hodně hodit.
Patro – Vždycky říkám, že lidé, kteří jsou v jídle vybíraví, tak jejich patro stojí za nic. Každý kuchař by měl mít dobře vyvinuté patro, stejně tak míchač potřebuje to své, aby vytvořil dobrý liquid. Ale jak si ho vylepšíte? Začněte ochutnávat co nejvíce příchutí a to i takové, které myslíte, že nemáte rádi. Objednejte si různé hotovky a vzorečky, zkuste identifikovat a poznamenat si, co v tom cítíte. Budete si více všímat jednotlivých chutí i v tom, co jíte a pijete a celkově si rozšíříte svůj přehled. Později se dostanete k tomu, že dokážete určovat ne jen co je za konkrétní příchutě od jakých značek v kdejakém hotovém liquidu, ale dokážete udělat něco lepšího.



